close

Beste leden van deeljevideos, standaard krijgt iedereen die lid wordt 1 GB opslag.

Volgende


Johan Op De Beeck: Leopold II - Het Hele Verhaal (Klara Podcast Aflevering 8)

12 Bekeken
Belgisch Congo
1
gepubliceerd op 22/November/21 / In Wetenschap / Geschiedenis

⁣Bij het 25 jarige jubileum van Leopold als regerend vorst wordt Stanley van stal gehaald. De held wordt van de ene feestzaal naar de andere gesleurd. Leopold vereert hem met de Leopoldsorde. Samen nemen ze de hele Congolese situatie onder de loep. De hamvraag is hoe de Vrijstaat rendabel kan worden. Stanley wijst de vorst o.a. op het potentieel van rubberwinning.

“Je kunt het aan bijna elke boom vinden. Toen we ons een weg door het woud baanden, regende het letterlijk rubbersap. Onze kleren hingen er vol van. De Congo telt zo veel zijrivieren dat een goed georganiseerd bedrijf hier makkelijk een paar ton rubber per jaar kan winnen. Je hoeft maar zo’n rivier op te varen en de takken met rubber hangen bijna tot in je schip.”

De rubberwinning wordt verdeeld onder concessiehouders. Dat leidt al gauw tot wantoestanden. Men schakelt over naar ‘gedwongen arbeid’. In Congo wordt inmiddels zwaar strijd geleverd door majoor Dhanis en de slavenhandelaars. De krijgsverrichtingen worden getekend door gruwelen die de Europeanen met stomheid slagen. Dat belet Leopold echter niet om zoete broodjes te bakken met de meester-slavenhandelaar Tippo Tip. Hij stelt hem zelfs aan als gouverneur van de provincie Stanley Falls en daarbij mag hij zelfs zijn ‘private trade’ verderzetten. Tippo Tip wrijft zich in de handen. En Leopold gaat nog een stapje verder. Tot tweemaal toe keurt hij wapenleveringen aan Tippo Tip goed. De strijd zal uiteindelijk beslecht worden in het voordeel van het Westen, maar voor Leopold en zijn Vrijstaat resulteert het in een gigantische financiële kater. Er zit niets anders op dan opnieuw leningen aan te gaan.

1890. De arbeidersmanifestaties voor het algemeen stemrecht verontrusten de koning. Leopold staat niet onverschillig tegenover de schrijnende ongelijkheid. De sociale wantoestanden moeten verbeteren, maar niet onder druk van stakingen en geweld. Tegelijkertijd beseft Leopold wel dat hij mee moet met zijn tijd. Zijn populariteit staat op een dieptepunt en hij is dus bereid om zich te laten inwijden in een mogelijke nieuwe kieswetgeving. Bij de verkiezingen van oktober 1894, slagen de socialisten erin om voor het eerst 28 zetels in de kamer te bemachtigen. De uitbreiding van het stemrecht kan nu niet meer tegengehouden worden.

Leopold tracht zijn financiële zaken weer op orde te brengen. Dankzij een gigantisch netwerk van bankiers en zakenmensen in binnen-en buitenland beginnen zijn beleggingen goed op te brengen. Soms handelt hij zelfs met voorkennis.

Volg Johan Op De Beeck op Twitter: https://twitter.com/johanopdebeeck

Volg op Twitter: https://twitter.com/BasedCongo

Koop Boek: https://www.standaardboekhande....l.be/p/leopold-ii-97

#JohanOpDeBeeck #LeopoldII #HetHeleVerhaal

Laat meer zien
0 Comments sort Sorteer op

Volgende